رپد بیت کوین (Wrapped Bitcoin) چیست؟ انتقال بیت کوین با کارمزد کم

رپد بیت کوین (Wrapped Bitcoin) یک توکن با استاندارد ERC-20 است که از ارزشی معادل با ارز دیجیتال بیت کوین برخوردار است.

قابلیت همکاری در میان سیستم ها و نرم افزارها، یکی از اصلی ترین قطعات پازل فناوری بلاک چین بحساب می آید. اساساً شبکه بلاک چین بیت کوین، از بسیاری از جهات همچون شبکه بلاک چین اتریوم، شبکه ای عالی است، ولی در شرایط کنونی، شما قادر نیستید تا یک بیت کوین (BTC) را بر بستر بلاک چین اتریوم انتقال داده یا بالعکس، اتریوم (ETH) را در بستر بلاک چین بیت کوین انتقال دهید. در حقیقت، این امر نحوه تعامل این اکوسیستم ‌های بلاک چینی و پروتکل ‌هایی که تحت نظر آن‌ ها قرار دارند با یکدیگر را محدود می‌کند. مگر اینکه از راه ‌حل ‌های هوشمندانه ‌ای مانند رپد بیت کوین (WBTC) استفاده کنیم.

بصورت کلی، از زمان معرفی رپد توکن ‌هابه بازار، این دسته از توکن ها به شدت مورد استقبال کاربران و پلتفرم های مختلف ارز دیجیتال قرار گرفته ‌اند. از این رو، در این مطلب از فکت کوینز قصد داریم تا به طور کامل این فناوری جدید حوزه بلاک چین و رمز ارزها را مورد بررسی قرار دهیم.

Wrapped Bitcoin
توکن های رپد شده از میزانی برابر از پشتوانه دارایی های زیربنایی تشکیل می شوند

آشنایی با مفهوم توکن های رپد شده (Wrapped Tokens)

اساساً توکن های رپد، نسخه توکن شده یک ارز دیجیتال هستند که ممکن است بر بستر همان بلاک چین ایجاد شده باشند یا خیر. در اغلب موارد، توکن ‌های رپد شده، بر بستر شبکه بلاک ‌چینی متفاوتی از بلاک چین اصلی خود، ایجاد می‌شوند و کاربرد آنها نیز غالباً استفاده به عنوان راه حلی سریع جهت رفع مشکل قابلیت همکاری آن شبکه با یک شبکه بلاک چین دیگر است. از طرفی، قیمت این توکن ها مستقیماً به ارزش رمز ارزی که نماینده آن هستند مربوط می شود. اگرچه در ابتدا، این توکن ها تنها محدود به بلاک چین اتریوم می شدند، ولی با مرور زمان گستره استفاده از آنها به شکل قابل توجهی توسعه یافته است.

بیت کوین پیچیده شده
رشد تصاعدی در مقدار بیت کوین قفل شده در بلاک چین اتریوم؛ منبع: exodus

علاوه بر این، این توکن‌ ها از بسیاری از جهات کاملاً مشابه رمز ارزهای با ثبات یا استیبل کوین‌ ها (StableCoins) هستند؛ به این معنا که ارزش آنها مستقیماً به دارایی که نماینده آن هستند وصل می شود. حال اینکه در خصوص استیبل کوین‌ ها، ارزش این رمز ارزها بطور مستقیم وابسته به یک ارز فیات مثل دلار است. ولی در مورد توکن های رپد شده یا رپد به این شکل نبوده و ارزش توکن ‌های رپد شده مستقیماً وابسته به قیمت یک ارز دیجیتال دیگر(یعنی نماینده آن در شبکه اصلی) است.

بیشتر بخوانید: پروتکل اینترنت کامپیوتر به دنبال ادغام با بیت کوین و اتریوم است

اساساً با توجه به اینکه اکوسیستم های بلاک چینی در حال حاضر کاملاً ایزوله و منزوی هستند، پردازش تراکنش های بین زنجیره ای، به یک مشکل بزرگ برای کاربران و توسعه دهندگان مختلف بدل گشته است. از طرفی برای رشد هر اکوسیستم جدید، یکی از پیش نیازهای اساسی قابلیت همکاری (interoperability) است.

اساساً اکوسیستم های غیرمتمرکز، بنابه خاصیت کلی که دارند، نیاز مبرمی به چنین خصوصیتی دارند و امروزه و بوسیله توکن ‌های رپد شده، دارایی ‌های مختلف این امکان را دارند تا ضمن حفظ ماهیت اصلی خود، با دیگر زنجیره های بلاکی نیز تعامل داشته باشند.

همچنین بخوانید: تبادل میان زنجیره ای چیست و به چه شکل کار می کند؟

جدا از این موارد، اگر زمانی نیز قصد داشته باشید تا این توکن ها را به شکل اصلی خود برگردانید، به راحتی میتوانید آن را از حالت رپد خارج کنید. در حقیقت، کاربران حوزه ارزهای دیجیتال، می توانند به راحتی و از طریق فرایند رپد و آنرپد کردن رمز ارزها، به راحتی این دارایی های دیجیتال را بین شبکه های بلاک چینی مختلف جابجا کنند. همچنین این فرآیند به مرور زمان آسان تر نیز خواهد شد؛ چراکه در آینده ای نزدیک، اکثر صرافی های ارز دیجیتال، از این توکن ها نیز درست مثل سایر ارزهای دیجیتال پشتیبانی می کنند.

بیشتر بخوانید: راه حل‌ میان زنجیره‌ ای (Cross-chain)

رپد بیت کوین (WBTC) چیست؟

بیت کوین شناخته شده ترین ارز دیجیتال در سرتاسر جهان است و آشنایی بسیاری از افراد با مفهوم بلاک چین در واقع به واسطه بیت کوین است. با این حال، جدا از معرفی مفهوم فناوری بلاک چین به جهانیان، بیت کوین پایه گذار بسیاری از پیشرفت های دیگر نیز بوده است.

WBTC
توکن های رپد شده، نسخه توکن شده یک ارز دیجیتال هستند که بر بستر همان بلاک چین یا بلاک چینی دیگر ایجاد می شوند

در حال حاضر، ما شاهد پیدایش انواع بلاک چین ها و ارزهای دیجیتال مختلف هستیم که قادر هستند تا مجموعه ای از عملکردهای گوناگون را ارائه دهند. با این وجود، اگر بیت کوین نتواند با این بلاک چین ها تعامل داشته باشد، ارتباط آن زیر سوال خواهد رفت و بالعکس؛ اگر یک بلاک چین نتواند تراکنش های مربوط به BTC را به آسانی انجام دهد، زنجیره ارتباطی آن به کلی از بین می رود.

در واقع اینگونه بود که رپد بیت کوین به وجود آمد. افرادی که دارای ذخایر عظیمی از بیت کوین هستند، اکنون می توانند بدون تحمل تاخیرها و کارمزدهای هنگفت تراکنش های این شبکه ارز دیجیتال، اقدام به انتقال یا استفاده از بیت کوین بر بستر بلاک چین های دیگر مثل شبکه اتریوم کنند.

همچنین بخوانید: گنجایش شبکه لایتنینگ بیت کوین اوج جدیدی را ثبت کرد

نحوه کارکرد رپد بیت کوین

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، توکن های رپد از میزانی برابر از پشتوانه دارایی های زیربنایی تشکیل می شوند. جهت درک بهتر، WBTC را در نظر بگیرید که یک توکن با استاندارد ERC-20 است که ارزش آن مشابه با ارز دیجیتال بیت کوین است.

بیت کوین پیچیده شده
فرایند ضرب کردن یا مینتینگ توکن ها (Minting)

در حقیقت، اگرچه که هر دوی این رمز ارزها بر بستر بلاک چین های مختلفی اجرا می شوند، ولی همزمان با نوسانات قیمت BTC، ارزش WBTC نیز تغییر می کند. به صورت کلی، یک رپد بیت کوین، مستقیماً ارزشی معادل با یک بیت کوین دارد، انجام تراکنش های بیت کوین را بر بستر بلاک چین اتریوم تسهیل می کند و به این ترتیب در زمان و هزینه نیز صرفه جویی می شود.

حالا سوال مهم این است که چه کسی بر این تراکنش ها نظارت دارد؟ اساساً در اینجا مسئولیت نظارت بر تراکنش های یک رپد بیت کوین ، بر عهده متولی (custodian) است که به اندازه مقدار توکن های رپد شده، دارایی قفل شده در شبکه داشته باشد. حال منظور از شبکه می تواند یک سازمان خود مختار غیرمتمرکز (DAO) یا یک قرارداد هوشمند (Smart Contract) باشد. حتی در برخی موارد نیز، این شبکه می تواند یک کیف پول ارز دیجیتال چند امضایی (multisig wallet) یا حتی یک صرافی ارز دیجیتال باشد. برای درک بهتر این موضوع، به مثال زیر توجه داشته باشید.

همچنین بخوانید: میکر دائو (MakerDAO) چیست؟

فرض کنید قصد دارید تا ده BTC را به ده WBTC تبدیل کنید. جهت انجام این کار، در ابتدا بایستی ۱۰ بیت کوین خود را به متولی انتقال دهید و این تراکنش انتقال به صورت ذخیره درون زنجیره ای ثبت خواهد شد. در قدم بعدی نیز متولی ۱۰ توکن WBTC را ضرب یا مینت (Mint) می کند و سپس توکن ها را برای شما ارسال می کند. به همین سادگی!

اگرچه در اینجا شما پنج توکن از مجموعه WBTC های خود را خرج کرده اید، اما پیش از این، این شانس را نداشتید تا پنج توکن باقی مانده خود را در بستر شبکه جدیدی خرج کنید. همچنین اگر زمانی تصمیم بگیرید تا WBTC های خود را مجدداً به BTC تبدیل کنید، نیاز است تا یک درخواست سوختگی توکن (Token Burning) به متولی داده تا بدین ترتیب پنج توکن WBTC خود را از ذخیره آزاد کرده و به BTC تبدیل کنید. در اصل، در اینجا متولی نقش رپر یا پیچاننده (کسی که فرایند رپد را انجام می دهد یا wrapper) و آنرپر یا بازکننده (کسی که فرایند باز کردن را انجام می دهد یا unwrapper) را ایفا می کند.

بیشتر بخوانید: کاربرد توکن سوزی چیست؟ بررسی کاربردهای سوزاندن کوین یا توکن سوزی

بیت کوین در مقابل رپد بیت کوین؛ چرا از WBTC استفاده کنیم؟

اساساً فرایند رپد کردن بیت کوین، در چند قدم ساده، قابلیت همکاری و استفاده از بیت کوین در شبکه بلاک چین اتریوم را فراهم می سازد. در حقیقت توکن WBTC این امکان را برای شرکت کنندگان یک شبکه ارز دیجیتال فراهم می کند تا کاربردهای رمز ارز بیت کوین را بر بستر بلاک چین اتریوم گسترش دهند؛ چراکه عرصه های جدیدی از حوزه بلاک چین و ارزهای دیجیتال، همچون امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) و همچنین توکن های غیر مثلثی (NFT)، غالباً بر بستر شبکه اتریوم ایجاد شده اند و با استفاده از این فرایند، میتوان قابلیت های بیت کوین را در این عرصه ها هم سنجید.

بیت کوین پیچیده شده
رپد بیت کوین

اگر شما جزء آن دسته از کاربرانی هستید که مالک مقدار زیادی از بیت کوین هستید، جهت مشارکت در فعالیت ‌های مربوط به حوزه DeFi، بایستی اول در ازای پرداخت یک کارمزد تراکنش هنگفت، از معضلی مثل تبدیل بیت کوین خود به ETH یا دیگر توکن هایی با استاندارد ERC-20 عبور کنید.

همچنین مشکلات دیگری مثل تاخیر در تراکنش های بلاک چین بیت کوین نیز برای شما بسیار آزاردهنده خواهد بود. جدا از این موارد، نوسانات بازار نیز وضعیت بدتری را برای شما ایجاد می کند و در برخی موارد، تنها یک نوسان کوچک در قیمت بیت کوین، می تواند کاملاً شما را شوکه کند. پس جهت رفع تمامی این مشکلات، می توانید به سادگی BTC خود را به WBTC تبدیل کنید.

مزایای رپد بیت کوین

تراکنش های سریع تر

اساساً این امکان وجود دارد که برخی تراکنش های بیت کوین بسیار کند باشند و این اتفاق علی الخصوص در زمانی که شبکه بیت کوین شلوغ باشد نیز محتمل تر است. از این رو، در چنین شرایطی، شبکه اتریوم جایگزین بسیار بهتری نسبت به بلاک چین بیت کوین است.

بیشتر بخوانید: چگونه سرعت تراکنش‌های بیت کوین را افزایش دهیم؟

نقدینگی بهتر

کماکان اکثر صرافی های ارز دیجیتال متمرکز مثل بایننس، با مشکل نقدینگی مواجه هستند. این در حالی است که AMM ها یا بازار سازهای خودکار (Automated Market Maker)، راه حلی هستند که صرافی های غیرمتمرکز به واسطه آنها توانسته تا چنین مشکلی را از میان بردارند. با این وجود، از آنجایی که اکثر صرافی های غیرمتمرکز مختص یک زنجیره بخصوص هستند، استخرهای استخراج بیت کوین توانایی ارتباط با آنها را ندراند و اینجا است که راه حل رپد بیت کوین به کار می آید.

همچنین بخوانید: اعلام حمایت استخرهای استخراج بیت کوین برای به روزرسانی تپ روت

گستردگی کاربردها

اساساً بیت کوین به عنوان راه حلی جهت تسهیل پرداخت های دیجیتال ایجاد شد و از زمان شکل گیری آن، دامنه فناوری بلاک چین به شدت گسترده تر شده است. در حقیقت امروزه از طریق رپد، کاربردهای بیت کوین می‌تواند به قراردادهای هوشمند اتریوم که برای اهداف مختلفی ساخته شده‌اند نیز گسترش پیدا می کند.

معایب رپد بیت کوین

پیش نیاز آن عنصر اعتماد است

جهت رپد و آنرپد کردن بیت کوین، همواره نیاز است تا از یک متولی کمک بگیرید. در حقیقت معاملات مربوط به این فرآیندها، به معنای واقعی میان زنجیره ای (Cross-chain) نبوده شما بایستی به فردی (متولی) که توکن های شما را در اختیار دارد اعتماد کنید. اگرچه پلتفرم ‌های معتبر بسیاری وجود دارند که اقدام به ارائه WBTC به کاربران می‌کنند، اما این موضوع یکی از نقاط ضعف اساسی ماهیت غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال است.

بیشتر بخوانید: تبادل میان زنجیره ای چیست و به چه شکل کار می کند؟

مسئله مقیاس پذیری

اگرچه WBTC گاهی اوقات در مقایسه با تراکنش های BTC از نظر هزینه و زمان کارآمدتر است، اما همیشه هم اینطور نیست. در حقیقت اتریوم نیز به همان اندازه بیت کوین با مشکل مقیاس پذیری مواجه است.

کاربردهای رپد بیت کوین

کسب سود

شما می‌توانید توکن ‌های WBTC خود را در اختیار استخرهای نقدینگی پروتکل ‌های وام دهی و استقراض قرار دهید و از این طریق به کسب سود بپردازید.

کشت سود یا ییلد فارمینگ (Yield Farming)

اساساً کشت سود نقش کلیدی در پیشبرد اهداف دیفای و رسیدن این حوزه به جایگاه بی سابقه آن داشته است. از طرفی استخرهای کشت سود غالباً بر بستر شبکه هایی همچون بلاک چین اتریوم یا زنجیره هوشمند بایننس (BSC) اجرا می شوند. اما این بدان معنا نیست که این استخرها بیت کوین را کنار گذاشته باشند. در واقع امروزه شاهد مجموعه‌ ای از استخرهای WBTC هستیم که در صرافی های غیرمتمرکز فعالیت می کنند و بوسیله آنها می توانید به میزان قابل توجهی از درآمد غیرفعال دست پیدا کنید.

همچنین بخوانید: استیک بهتر است یا کشت سود؟ تفاوت این دو در چیست؟

ترید حاشیه ای یا مارجین (Margin Trading)

بسیاری از پلتفرم‌ها همچون فالکرام (Fulcrum)، این امکان را در اختیار دارندگان توکن WBTC قرار می‌دهند تا ETH، استیبل کوین‌ ها و دیگر توکن ‌های ERC-20 را به روش مارجین، ترید کنند. در واقع این روش نیز یکی از چندین راه موجود جهت کسب سود از طریق WBTC است. با این حال، لازم به ذکر است که معاملات مارجین با میزان ریسک بسیار بالایی همراه هستند و انجام چنین معاملاتی برای تریدرهای غیر حرفه ای، بسیار خطرناک و همراه با ریسک از دست دادن تمامی سرمایه آنها خواهد بود.

همچنین بخوانید: آموزش سایت بایننس (معاملات مارجین)

جایگزین های رپد بیت کوین : بیت کوین BEP2 یا BTCB وrenBTC

RENBTC نوعی بیت کوین رپد شده است که بر بستر پلتفرم رن (Ren) ایجاد شده است. اساساً رن به عنوان یک پروتکل باز، قادر است تا نقدینگی میان بلاک چینی (cross-blockchain) را در دسترس همگان قرار ‌دهد. در حقیقت به وسیله این پروتکل می توان به آسانی دارایی ها از سایر بلاک چین ها به اپلیکیشن های غیر متمرکز (DApps) شبکه اتریوم انتقال داد.

همچنین بخوانید: الگوی نزولی که خبر از سقوط ۵۰ درصدی قیمت REN می‌دهد

از زمان شکل گیری RENBTC تا به امروز، این توکن رشد بسیاری را تجربه کرده و هم اکنون به یکی از رقبای اصلی WBTC تبدیل شده است. اساساً به علت اینکه فرآیند ضرب یا مینت کردن RENBTC بسیار ساده تر از WBTC است، این توکن قادر است تا برتری خود را در بازار حفظ کند. در حقیقت جهت تبدیل BTC به RENBTC، کاربران بایستی بیت کوین های خود را به RenVM ارسال کنند و تمام. نهایتاً اینکه علیرغم برخورداری از عملکردهایی یکسان و همچنین اجرا بر روی بلاک چینی یکسان (شبکه بلاک چین اتریوم)، بسیاری RENBTC را جایگزینی به مراتب بهتر از WBTC می‌دانند.

حال اگر قصد داشته باشیم تا از ارز دیجیتال بیت کوین در دیگر بلاک چین ها استفاده کنیم، چه؟ در اینجا منظور ما از دیگر بلاک چین ها، به طور دقیق تر زنجیره هوشمند بایننس یا BSC است. اساساً زنجیره هوشمند بایننس به مراتب سریعتر و مقرون به صرفه تر از شبکه اتریوم است و این قابلیت ها افزایش محبوبیت این زنجیره را در چند ماه گذشته (به خصوص با معرفی تعدادی صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز) به خوبی توجیه می کند. حال اینکه، این زنجیره جهت ادغام BTC در شبکه خود، اخیرا BSC BTCB یا Bitcoin BEP2 را نیز ارائه کرده است.

بیت کوین پیچیده شده
Wrapped Bitcoin؛ منبع: beincrypto

سرمایه گذاری، خرید و نگهداری رپد بیت کوین

بصورت کلی کسب سود از طریق سرمایه گذاری بر روی توکن WBTC، کاملاً به نحوه سرمایه گذاری بر روی این رمز ارز بستگی دارد و تفاوتی با دیگر ارزهای دیجیتال ندارد؛ چراکه ارزش WBTC در بازار، مستقیماً به ارزش BTC وابسته است و عملکرد بازار بیت کوین، بطور مستقیم بر میزان رشد یا نزول قیمت WBTC نیز تاثیرگذار خواهد بود.

با این وجود، اگر تمایل به خرید این توکن داشته باشید، در حال حاضر می‌توانید WBTC را از طریق صرافی ‌های ارز دیجیتال معتبری همچون بایننس (Binance) یا کوین بیس (Coinbase) خریداری کنید. همچنین کیف پول هایی مثل آرجنت (Argent) و کیپ کی (KeepKey) نیز مدتی است که از توکن WBTC پشتیبانی می کنند.

بیشتر بخوانید: کیف پول قرارداد هوشمند؛ برترین کیف پول های دیفای

سخن پایانی

رپد بیت کوین (Wrapped Bitcoin) توانسته است تا نقشی کلیدی را در مرتبط نگه داشتن بیت کوین به بازار ارزهای دیجیتال که بازاری با سرعت رشد و توسعه بالا است، ایفا کند. همچنین WBTC توانسته تا حد زیادی به از میان برداشتن مشکلاتی همچون قابلیت همکاری و نقدینگی بیت کوین نیز کمک کند. حال اینکه علیرغم تمامی کاربردهایی که این فناوری با حضور خود به ارمغان آورده است، پیچیدن غیرمتمرکز (decentralized wrapping) کماکان نتوانسته تا تمامی پتانسیل های خود را به معرض نمایش بگذارد. از این رو، انتظار می رود تا در سال ‌های پیش رو، این فناوری بتواند به خوبی با ماهیت غیرقابل اعتماد (trustless) فناوری بلاک چین وقف پیدا کند.

مطالب مرتبط
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.