رشد ۲۱هزار درصدی حجم معاملات NFTها در سال ۲۰۲۱؛ بازاری که منفجر میشود
آنطور که دادهها نشان میدهند، سال گذشته ۱۷ میلیارد دلار معامله در بازار توکنهای غیرمثلی (NFT) انجام شده است؛ رقمی که نسبت به سال ۲۰۲۰ حدود ۲۱٬۰۰۰ درصد رشد کرده است.
به گزارش کریپتواسلیت، تقریباً همه متوجه این موضوع هستند که فضای توکنهای غیرمثلی یکی از بهترین عملکردها را در حوزه ارزهای دیجیتال در سال گذشته به نمایش گذاشته است. گزارش جدیدی از نانفانجبل (Nonfungible)، شرکت فعال در زمینه تهیه دادههای مرتبط با بازار NFTها، میزان این رشد را نشان میدهد. فضای NFT در سالی که گذشت، شاهد فروش بیش از ۱۷ میلیارد دلار بود که نشاندهنده افزایش ۲۱٬۰۰۰ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۰ با حجم معاملات ۸۲ میلیون دلار است. شرکت تحقیقاتی لتولیه (L’Atelier) هم که گزارشی در این زمینه تهیه کرده است، میگوید حجم کل معاملات NFTها در سال ۲۰۲۱، ۱۷.۶ میلیارد دلار بوده است.
توکنهای غیرمثلی که سال ۲۰۲۱ را تنها بهعنوان آثار هنری دیجیتال شروع کرده بودند، بهمرور زمان گسترش زیادی پیدا کردند. این مفهوم اکنون شامل آواتارهای دنیای متاورس، آیتمهای بازی، کلکسیونها و موارد دیگر میشود.
این جهش زمانی خود را نشان داد که بیپل (Beeple)، هنرمند مشهور آمریکایی، یک NFT را به قیمت ۶۹ میلیون دلار فروخت؛ چیزی که او را به یکی از باارزشترین هنرمندان زنده جهان تبدیل کرده است. این فضا همچنین به رشد مجموعههایی مانند بورد ایپ یات کلاب (Bored Ape Yacht Club) منجر شد که جایگاه خود را بهعنوان نوعی فرقه در این فضای رو به رشد تثبیت کرده است.
اطلاعات موجود نشان میدهد که وبسایت تحلیلی «Nonfungible.com» یکی از محتاطانهترین تخمینها را از حجم معاملات NFTها در سال ۲۰۲۱ منتشر کرده است. طبق پیشبینیای که چینآلایسیس (Chainalysis) انجام داده بود، حجم معاملات این فضا در سال ۲۰۲۱، حدود ۴۰ میلیارد دلار بوده است.
گوتیه زوپینگر (Gauthier Zuppinger)، یکی از بنیانگذاران شرکت نانفانجبل، معتقد است که این تفاوت بهخاطر شیوه کار آنهاست. او گفته که شرکتش تنها روی تراکنشهای قانونی تمرکز کرده است و هرگونه فعالیت تجاری منجر به پولشویی یا تراکنش مربوط به رباتها را به حساب نیاورده است.
نقش متاورس در رشد بازار NFTها
یکی دیگر از عواملی که در سال گذشته علاقه به NFTها را افزایش داد، متاورس بود. پس از آنکه فیسبوک اعلام کرد نام خود را به متا (Meta) تغییر میدهد و روی برطرفکردن شکافهای بین دنیای واقعی و مجازی متمرکز شده است، علاقه به NFT و متاورس به بیشترین حد خود رسید.
با وجود اینکه زمینهای دیجیتالی و سایر پروژههای متاورس در اواخر سال ۲۰۲۱ محبوب شد، این حوزه ۵۱۴ میلیون دلار فروش داشته است. NFTهای کلکسیونی با ۸.۴ میلیارد دلار بیشترین حجم معاملات را داشتند و پس از آن NFTهای مخصوص بازیها با فروش ۵.۲ میلیارد دلاری در رده دوم قرار گرفتهاند.
با افزایش حجم معاملات، ورود کاربران به بازار نیز بهمیزان قابلتوجهی افزایش یافت. در سال ۲۰۲۱، تعداد کیف پولهایی که NFT خریداری کردند به ۲.۳ میلیون مورد رسید؛ درحالیکه در سال ۲۰۲۰ در این مقدار تنها ۷۵٬۰۰۰ آدرس بود.
با این حال، دادههای اخیر نشان میدهد که بهدلیل هکشدنهای اخیر اوپنسی (OpenSea)، علاقه شدید کاربران به NFT، در این مدت کاهش یافته است. بر اساس دادههای منتشرشده از کریپتو اسلم (CryptoSlam)، حجم معاملات برخی از پروژههای برتر حوزه NFT، در ۳۰ روز گذشته بهطور قابلتوجهی کاهشیافته است.
قانونگذاران همچنان در بازار NFT دخالتی نمیکند
علیرغم حجم بالای معاملات، قانونگذاران کشورهای مختلف همچنان خود را درگیر فضای NFTها نمیکنند. یک طرف افرادی هستند که NFTها را راهی ایدئال برای اثبات مالکیت محتوای دیجیتال میدانند و از سوی دیگر برخی معتقدند این بازار بهنوعی افراد سوءاستفادهگر را تشویق میکند.
بیشتر معاملات NFTها بهنحوی حدس و گمان قیمتها هستند و اکنون نیز شواهدی مبنی بر استفاده از NFTها برای پولشویی وجود دارد.