در بازار نزولی چگونه ترید کنیم؟ آموزش کامل ترید در بازار نزولی
مقدمه
بازار نزولی ممکن است موجب تحلیل رفتن شرایط اقتصادی شود و سرمایهگذار را با نااطمینانی روبهرو سازد؛ اما در عین حال میتواند فرصتهایی را هم پیش روی سرمایهگذار قرار دهد. لازم نیست برای کسب سود صرفاً چشمانتظار صعودی شدن بازار باشید. بازار ارزهای دیجیتال قابلیتی دارد که میتوانید در سراشیبیهای طوفانی هم سود به جیب بزنید. ترید در بازار نزولی هم میتواند به سود منجر شود.
بازار نزولی چیست؟
بازار نزولی یا به اصطلاح بازار خرسی (Bear Market) به بازاری گفته میشود که قیمتها در پی اوجهای اخیری که از سر گذراندهاند به سراشیبی کاهش بیفتند و نزول چشمگیری پیدا کنند. یک بازار نزولی دستکم با 20 درصد کاهش در قیمت مشخص میشود. وقتی چنین شرایطی بر بازار حکمفرما شود، سرمایهگذار چشمش میترسد و ممکن است برای اجتناب از هدر رفتن عواید مالی یا جلوگیری از زیان بیشتر، پول خود را از معامله بیرون بکشد و با احساسات منفی به بازار بنگرد. چنین جوی باعث میشود قیمت بیشتر کاهش یابد و ریسک معامله در بازار نزولی افزایش خواهد یافت. اما ترید در بازار نزولی و کسب درآمد در آن همچنان دور از دسترس نیست.
در نمودار زیر یک بازار نزولی به تصویر کشیده شده است:
مشاهده میکنید که قیمت به مدت سه هفته نزولی بوده و کاهشی بیستدرصدی را از سر گذرانده است.
پنج استراتژی معاملاتی برتر برای ترید در بازار نزولی
1. قرار گرفتن در پوزیشن شورت یا فروش استقراضی
به قول معروف «روند دوست شما است». فروش استقراضی روشی است که میتوان در آن با تشخیص جهت حرکت قیمت در بازار نزولی به سود برسید. اگر پیشبینی شما درست از آب در بیاید، به سود خواهید رسید. اما حتی در بازار نزولی هم ممکن است قیمت جهت خود را عوض کند و اگر تشخیصتان اشتباه باشد، ضرر خواهید کرد. به این ترتیب ترید در بازار نزولی نیز ممکن است.
2. یافتن فرصت مناسب برای ورود به پوزیشن
وقتی کاهش قیمت به 20% رسید، بازار نزولی به طور رسمی آغاز میشود. اگر به دنبال فرصت برای فروش استقراضی و استقرار در پوزیشن شورت هستید، همینجا فرصت خوبی است. با اینکه به احتمال زیاد کاهش قیمت ادامه دارد، اما مدت آن معلوم نیست و اصلاً ممکن است روند بازار برگردد.
3. در فواصل زمانی منظم کسب سود کنید
جهت حرکت قیمت در یک بازار نزولی احتمالاً رو به پایین خواهد بود و چنین شرایطی فرصت مناسبی است تا بتوانید به طور منظم سود به جیب بزنید. اما مهم است به یاد داشته باشید که قیمت میتواند هر لحظه جهت حرکتش را حتی در بازاری نزولی تغییر دهد.
4. با استفاده از شاخصها و صندوقهای سرمایهگذاری مشترک معامله کنید
شاخصی مانند FSTE 100 سبدی از سهمهای مختلف با بالاترین ارزش بازار است و صندوقهای سرمایهگذاری مشترک یا همان ETFs عملکرد یک بازار، شاخص یا صنعت را ردیابی میکنند. از آنجا که بازارهای نزولی از طرفین عرضه و تقاضا آغاز میشوند و به نوبۀ خود نیز بر شرایط اقتصادی تأثیرگذارند، لذا این شاخصها فرصت مناسبی برای سرمایهگذاران پدید میآورند تا از حرکات قیمت مشابه موردانتظار بهره ببرند. طبیعتاً اگر حرکات قیمت بر خلاف انتظار پیش برود، زیان به بار خواهد آمد.
5. برای ترید در بازار نزولی از سفارش استاپ لاس استفاده کنید
سفارش حد ضرر یا همان استپ لاس دستورالعملی است که بر مبنای آن میتوانید به صورت خودکار با رسیدن به قیمت خاص از پوزیشن معاملاتی خود خارج شوید. اگر در پوزیشن شورت قرار دارید، حد ضرر شما باید بالاتر از قیمتی باشد که در آن پوزیشن خود را آغاز کردهاید. این استراتژی مدیریت ریسک کمکتان میکند در صورتی که جریان بازار بر خلاف انتظارتان پیش برود، زیان کاهش یابد.
تفاوت میان بازار نزولی و رکود و نقش آن در ترید در بازار نزولی
بازار نزولی عمیقاً با رکود اقتصادی مرتبط است و هر کدام میتواند به دیگری بینجامد. این دو مفهوم اقتصادی از جهاتی به هم شباهت دارند، اما اساساً با هم متفاوتند. بازار نزولی هنگامی تشکیل میشود که قیمتها به صورت پیوسته در حال نزول باشند، اما رکود اقتصادی به کاهش در عملکرد کلی اقتصاد مربوط است و اغلب با رشد منفی و کاهش GDP مشخص میشود. ترید در بازار نزولی ممکن است به سود برسد.
پیوند درونی این دو مفهوم در عواملی از جمله علت و معلول آنها نهفته است: بحرانهای ژئوپلتیکی، همهگیریها، احساسات سرمایهگذار و مخارج مصرفکننده.
انواع بازار نزولی
بازارهای نزولی را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
- ادواری (Cyclical): بازار نزولی ادواری یا چرخهای بر اثر افزایش نرخ بهره و نرخ تورم بالا در پایان یک چرخه تجاری ایجاد میشود. ترید در بازار نزولی از این نوع ممکن است دشوار باشد.
- ساختاری (Structural): یک بازار نزولی ساختاری بر اثر حباب مالی یا سایر بحرانهای نامتوازن اقتصادی رخ میدهند؛ مانند بحران مالی جهانی.
- رویدادمحور (Event-driven): این نوع از بازار نزولی، همانطور که از اسمش پیدا است، بر اثر یک رویداد خارجی خاص و مهم مانند کووید19 ایجاد میشود.
تفاوت میان بازار نزولی و بازار صعودی
فهم تفاوت میان بازار صعودی و نزولی به اثربخشی استراتژیهای معاملاتی کمک میکند. این تمایز آنجایی اهمیت دارد که ممکن است اصلاح یک بازار صعودی با بازار نزولی اشتباه گرفته شود و در نتیجه پیامد مورد انتظار ما بسیار متفاوت از آب درآید. فهم تفاوت این دو مفهوم به کسب درآمد در بازار نزولی کمک خواهد کرد. ترید در بازار نزولی پس از تشخیص نوع بازار امکانپذیر است. در این بخش به تفاوتهای اصلی این دو بازار اشاره میکنیم.
بازار نزولی | بازار صعودی |
کاهش قابلتوجه در قیمت، حداقل 20 % | رشد قیمت با روندی صعودی در یک دوره زمانی طولانی |
عرضه بیشتر از تقاضا است | تقاضا بیشتر از عرضه است |
معمولاً با تحلیل و کوچکشدن اقتصاد همراه است | عموماً با اقتصادی بیعیبونقص مرتبط است |
احساسات مرتبط با بازار نزولی به خاطر پتانسیل بالای زیان و ضرری که دارد مورد توجه قرار میگیرد و با بیرون کشیدن وجوه بیش از پیش نزول خواهد کرد | احساسات سرمایهگذاران با اعتمادبهنفس همراه است و با خرید بیشتر بر روند صعودی افزوده خواهد شد |
سودها در فروش استقراضی حاصل میشوند و فروش به موقع از ضرر بیشتر جلوگیری میکند | سودها از خرید استقراضی به دست میآیند |
سخن پایانی
بازار نزولی با کاهش قیمت چشمگیر، حداقل 20 % از آخرین اوج قیمت، ایجاد میشود. بازار نزولی با رکود اقتصادی در ارتباط است. ترید و کسب درآمد در بازار نزولی ممکن است. برای ترید در بازار نزولی بهتر است استراتژیهایی را به کار ببندید که احتمال موفقیت شما را افزایش دهند. در بازار نزولی از فروش استقراضی استفاده کنید و با پیشبینی درست جهت حرکت قیمت، سود به دست بیاورید. یافتن نقطه ورود مناسب به پوزیشن اهمیت زیادی دارد و وقتی که 20 % کاهش قیمت مشاهده کردید، میتوانید وارد پوزیشن شورت شوید. تضمینی وجود ندارد که قیمت برنگردد، ولی برای اجتناب از ضرر، بهتر است از سفارش استاپ لاس استفاده کنید.